Tuesday, August 24, 2010

Diari Ramadan Saya .

Oke .Walaupun saya tak puasa tapi saya nk juga buat diari ramadan . Ah saya tak kira ,
nk jugak.


Baik lah . sekarang kita mulakan . oleh sebab saya dah pun habes belaja (tinggal buat final projek aje ) jadi pada ramadan kali ini saya dapat menyambutnya disamping family terchenta . sungguh gumbira hati saya .
jadi ini lah rutin harian saya di bulan Ramadan .


4.30 a.m :  tuk tuk tuk ! pintu bilik saya di ketuk oleh abah dan terdengar suara garau berbunyi "Adikkk . Bangun sahur ! " ( itu pun untunglah kalau saya tersedar hanya dengan ketukan pintu . jika tidak saya perlu digerakkan beberapa kali barulah tersedar.  tapi biasanya saya memang tak susah bangun. tak perlulah bunyikan meriam di hadapan bilik saya untuk mengejutkan saya sebab roh saya memang selalu main dekat- dekat aje.  ) lepas aje saya celik mata biasanya saya perlu mengeluarkan siren yang berbunyi
 " ye . ye . dah bangun . " barulah abah saya akan beredar ke dapur .




4.35 a.m : ambil masa 5 minit untuk tidur sekejap je lagi membulatkan biji mata dan kemudian terus ke bilik air untuk buat apa yang patut .




Demo membulatkan biji mata

4.45 a.m : turun ke dapur . selalunya mak dah siapkan semua dan tugas saya hanyalah menyediakan pinggan dan menceduk nasi .  ya ! itu tugas khas saya . kemudian mula makan .


5.00 a.m : masih makan .


5.15 a.m : selesai bersahur . hantar pinggan ke sinki dan mengemas meja makan . (mak saya yang basuh pinggan sebab saya sejuk kena air pagi- pagi . heh. alasan kata mak )




5.30 a.m : duduk berbual - bual dengan mak & anak sedara  sementara tunggu subuh ( kalau tak pun saya masuk bilik buka laptop online mukabuku . tak pun main game ) .




Ini mukabuku pendidikan sosial saya .




5.50 a.m : semua bersiap untuk solat subuh & saya bersiap untuk tidur.


6.00 a.m : sweet dream.


9.35 a.m : bangun . buka mata . rumah masih senyap lagi . sambung tidur lagi setengah jam .


10.00 a.m : anak sedara dah riuh rendah . ambil towel & terus mandi .


10.30 a.m : jenguk mak tengah buat apa kat dapur . hari ni mak saya sudah start buat kuih lah .
kuih 'rempeyek' namanya kalau tak salah .(saya tak sure apa sebenarnya nama kuih ni sebab kadang-kadang saya dengar orang panggil lempeyek lah , tempeyek lah , tempeleng lah , eh tempeleng tu tak ada . itu saya yang tambah sendiri lah . heh ) oke sambung cherita , saya tolong mak buat . walaupun tak reti tapi try juga buat.






11.00 a.m : amirul ( anak sedara ) baru balik tadika . rumah makin riuh . askar-askar mak dah balik sekolah . saya masih kt dapur tolong buat kuih .


11.15 a.m : tengok line clear tak . line clear sebab mak tolong cover ( bukan apa . kalau anak sedara nampak . dia pun nak minum sama . budak - budak baru belajar puasa .). pergi fridge minum air soya .


11.30 a.m : siap buat kuih . pergi depan . join anak sedara tengok kartun .


12.30 p.m : masih tengok kartun &sempat sakat nisa sebab geram tengok dia chomel . (nisa anak sedara paling kecil umur 3 tahun )


1.30 p.m : suruh anak sedara tukar TV3 sebab abah nk tengok buletin 1.30 . kalau dia tak nak tukar , ambil remote , tukar TV ( tukar tv tu maksudnya tukar channel lah , bukan beli tv baru tu bukan. ) , sembunyikan remote .


menjadi rebutan . remote control .



 1.31 p.m : anak sedara cari remote . buat muka tak tau je . rumah start riuh balik sebab mereka dah tak dapat tengok astro ceria . ( kalau tengok kartun mereka leka sikit .)


1.35 p.m : mak ajak keluar beli barang buat kuih .


1.36 p.m : bersiap untuk keluar . make up .


2.00 p.m : keluar dari rumah . cakap kat anak sedara tak payah ikut tinggal rumah dengan abah sebab nanti banyak kerenah . janji belikan jajan untuk mereka .


2.05 p.m : persetujuan di capai .


2.06 p.m : mula bergerak . memandu .


2.20 p.m : sampai ke destinasi . cari parking .  pusing satu econsave cari barang buat kuih . cari jajan anak sedara sebab dah janji tadi .seronok dengar lagu raya kt pasar raya . bernyanyi sama . (nyanyi slow2 je lah kuat kang orang dengar mintak signature pulak )


3.00 p.m : gerak pergi pejabat pos . ambil barang beli online hari tu . mak bayar bil ASTRO .


3.20 p.m : gerak pergi kedai tempah baju raya tu . tanya baju dah siap belum .


3.40 p.m : sampai kat kedai . Cina tu cakap belum siap lagi . 27 hb baru siap . tak sabar tunggu baju siap .


4.00 p.m : tengok bazar dah buka .wah seronoknya . teringin nak makan ayam percik . ajak mak beli ayam percik . pusing satu bazar .  (akhirnya jumpa pun kau ayam percik ! habes la kau kena makan dengan aku karang .tersenyum gumbira .) mak cakap abah suka murtabak . beli murtabak sekali lah untuk abah .


murtabak daging



ayam percik


4.20 p.m : kemudian gerak balik .


4.40 p.m : sampai rumah . anak sedara dah tercongok depan rumah tunggu jajan . suruh mereka tolong angkat barang dulu baru kasi jajan .


4.42 p.m : sama- sama angkat barang bawa masuk rumah . bagi jajan kat anak sedara & suruh mereka makan lepas buka nanti . mereka cakap 
" iye lah nak makan malam nanti lah " 


5.00 p.m : tukar baju. kemudian pergi dapur tolong mak masak untuk lauk makan malam .


5.30 p.m : goreng ikan . ratah sekor ( memang suka ratah ikan terutamanya ikan kerisi )






6.15 p.m : siap masak . kemaskan meja untuk berbuka puasa . hidang murtabak & ayam percik yang di beli kat pasar tadi .


6.30 p.m : buat air teh (abah selalu buka nak air panas ). 


6.33 p.m : terasa macam nk buat koktail buah .


6.35 p.m : tak jadi . buat air soya cincau . tuang air soya dalam jag. tambah cincau dan ais .(memang biasa buat dua jenis air time buka )




air soya

6.45 a.m : mak ajak tengok resepi buat serunding ikan bilis kat majalah Wanita . esok mak nak buat popia katanya.


7.10 p.m : semua duduk kat meja makan . tunggu azan kat radio habis.  buat muka tak malu berbuka sama .


7.20 p.m : berbuka.


7.30 p.m : semua bersiap-siap solat magrib . saya kena kemas meja makan dan hidangkan lauk makan malam sebab tak puasa.


7.45 p.m : semua turun untuk makan malam . makan sama .


8.15 p.m : mak & abah bersiap-siap nak pergi terawih. saya tak dapat terawih .bosannya duduk di rumah . tapi nasib baik anak sedara ada .


8.30 p.m : tengok tv dengan anak sedara sambil makan jajan .


9.00 p.m : tengok tv lagi .


10.00 p.m : masih tengok tv.


10.30 p.m : mak & abah dah balik terawih . saya gumbira .
mereka bawa kuih dari masjid . ada kuih lebih morih tadi . tapi anak sedara saya dah sebat dulu . saya redha . (memang selalu begitu . kuih sedap-sedap mesti habes dulu . tinggal yang kurang sedap aje .)


11.00 p.m : badan dah start penat dan perlu beradu sekarang .ngeh3~


11.05 p.m : beradu . 



 ~TAMMAT~




3 comments:

  1. hahaha...
    laporan aktiviti harian ko...
    bgus2.. ngaku xpose... ngecur aku nengok pic lauk ko!!!!

    ReplyDelete